51. Suomi-Juoksu 100 km 2023

51. SUOMI-JUOKSU + SM 100 km + SALO 50 km 10.-11.6.2023

Vuodesta 1972 saakka jatkunut Suomi-Juoksun perinne jatkuu 51. Suomi-Juoksun merkeissä.

Kilpailu juostaan tasaisella ja nopealla asfalttikierroksella Salon urheilupuiston läheisyydessä perinteisesti kesäyössä.

Reitti on mitattu virallisesti ja kilpailulla on IAU Bronze Label varmistamassa tilastokelpoisuuden.

100 km lisäksi ohjelmassa on myös 50 km kilpailu, joka starttaa samaan aikaan 100 km kilpailun kanssa.

Lähtö: Lauantai, 10.6.2023 klo 19:00
Kilpailupaikka: Salo
Kilpailukeskus: Salon urheilupuisto, Pormestarinkatu 3, Salo
Aikaraja: 

15h, maali sulkeutuu sunnuntaina klo 10:00
Sarjat: 
SM 100 km ja Avoin 50 km: Miehet ja Naiset
Avoin 100 km: Miehet, Naiset, M50, N50, M60, N60
Mikäli 50-60 sarjoissa on vähemmän kuin kolme osallistujaa yhdistetään sarja alempaan ikäsarjaan.
SM 100 km: Miehet ja Naiset
Matkat: 
50 km ja 100 km
Huoltopisteet: Noin 3 km välein
Ilmoittautuminen

Osanottomaksu:
1.1.-28.2.2023: 50€
1.3.-30.4.2023: 60€
1.5.-31.5.2023: 80€
1.6. – 10.6.2023: 100€
Kilpailun johtaja: Arto Ahola

Osallistumisoikeus 100 km SM-kilpailuun

100 km juoksun SM-kilpailuun osallistumista koskevat samat kriteerit kuin muitakin virallisia yleisurheilun SM-kilpailuja.

Urheilijan pitää kuulua Suomen Urheiluliiton alaiseen urheiluseuraan ja hänellä pitää olla voimassa oleva Suomen Urheiluliiton kilpailulisenssi.

Kilpailussa kierretään tasaista asfalttikierrosta Salon Urheilupuiston läheisyydessä. Kierros noudattaa enimmäkseen ns. Andin lenkin pidempää kierrosta, muokattuna siten, että reitti kiertää jokaisella kierroksella Salon urheilukentän kautta.

Kilpailun lähtö ja maali sijaitsevat Salon urheilukentällä. Kierroksen pituus on 6,25 km joten reitti kierretään 100 km kilpailussa 16 kertaa ja 50 km kilpailussa 8 kertaa.

Reitti on mitattu virallisesti keväällä 2022 ja kummallekin matkalle haetaan IAU Bronze Label, joten tulokset ovat virallisia ja tilasto- sekä ennätyskelpoisia sekä yleisen sarjan että aikuisurheilijoiden tulosten osalta.

Kierrosta kohti nousua on noin 22 metriä. Kiertosuunta on valittu siten, että Kiskontien yli 2 km pitkällä, alamäkivoittoisella suoralla juoksijat saavat suurella todennäköisyydellä nauttia myötätuulesta. Valitettavasti vuonna 2022 säiden haltija piti reitin suunnittelija pilkkanaan ja tuuli puhalsi vastaan kierroksen pisimmällä suoralla. Luotamme siihen, että tämä tilastopoikkeama ei toistu vuonna 2023.

Zoomattava reittikartta

Suomi-Juoksu & SM 100 km reitti

SM 100km reittiprofiili 2022
Suomi-Juoksu & SM 100km reittiprofiili

Suomi-Juoksu & SM 100 km kilpailuohjeet

Kilpailuohjeet pdf-tiedostona

Kilpailun johtaja on Arto Ahola, puh. 040 5132051, email arto@endurance.fi. Järjestäjille voi lähettää sähköpostia myös osoitteseen: sj2023@endurance.fi.

Suomi-Juoksu ja SM 100 km -kilpailun kilpailukeskuksena toimii Salon keskusurheilukenttä. Navigaattoreita varten: Salon urheilupuiston osoite on Pormestarinkatu 2, 24100 Salo.

Urheilupuiston vieressä on ilmainen pysäköintialue.

Salon rautatieasemalta on urheilupuistoon matkaa noin 1,5 km (reittiohje)
Salon linja-autoasemalta on urheilupuistoon matkaa noin 1,6 km (reittiohje)

Salon keskusta-alue
Salon keskusta-alue

Pukuhuoneet ja kilpailutoimisto sijaitsevat Salon urheilupuiston huoltorakennuksessa. Lähtö ja maali sijaitsevat urheilukentän juoksuradalla, jossa on myös ajanottopiste ja huoltopiste.

Suomi-Juoksu kilpailukeskus 2023
Suomi-Juoksu kilpailukeskus 2023
 • 17:30 – 18:30: Osanoton varmistus ja kilpailunumerojen nouto kilpailutoimistosta.
 • 18:45: Kilpailijat kokoontuvat lähtöalueelle
  • Kilpailuohjeiden kertaus
 • 19:00: Kilpailun lähtö tapahtuu
 • 02:00 – 03:00: Nopeimpia 100 km juoksijoita odotetaan maaliin. SM-kilpailun palkintojenjako kun kärkikolmikko on maalissa.
 • 10:00: Maali sulkeutuu

Kilpailu juostaan miltei kokonaan kevyen liikenteen väylällä, jossa voi olla myös muuta liikennettä. Reitillä on muutamia risteyksiä, joissa vaaditaan tarkkaavaisuutta. Ainakin osaan risteyksistä järjestetään liikenteen ohjaus, mutta viime kädessä kilpailijat vastaavat omasta turvallisuudestaan liikenteessä.

Kilpailunumeron pitää olla näkyvissä koko kilpailun ajan. Ajanotto tapahtuu sähköisellä ajanottojärjestelmällä ja ajanottosiru kiinnitetään nilkan ympärille. Jokainen kilpailija on itse vastuussa siitä, että hänellä on ajanottosiru mukanaan koko kilpailun ajan.

Kilpailijoille ei ole vakuutusta järjestäjän puolesta. Jokainen vastaa omasta vakuutusturvastaan itse.

Aurinko laskee Salossa lauantaina 10.6. klo 22:55 ja nousee sunnuntaiaamuna klo 3:57. Suosittelemme otsalampun käyttöä auringonlaskun ja -nousun välisenä aikana. 

Kilpailijoilla pitää olla koko kilpailun ajan hyvin näkyvä heijastin. 

100 km Suomen mestaruuskilpailussa noudatetaan Suomen Ultrajuoksuliiton ja Suomen Urheiluliiton kilpailusääntöjä. Osallistumisoikeus on Suomen Urheiluliiton alaiseen urheiluseuraan kuuluvilla urheilijoilla, joilla on voimassa oleva SUL:n kilpailulisenssi.

Kilpailuasun suhteen noudatetaan SUL:n SM-sääntöjä eli SM-kilpailuun osallistuvan urheilijan on käytettävä urheiluseuransa virallista kilpailuasua.

Kenkiä koskevat samat säännöt kuin muitakin maantiejuoksulajeja: pohjan suurin sallittu paksuus on 40 mm ja kengässä saa olla maksimissaan yksi hiilikuitulevy.

SM-kilpailun kolme parasta naista ja kolme parasta miestä saavat SM-mitalit, jotka jaetaan maaliintulon jälkeisessä palkintojenjaossa. 

Suomi-Juoksun avoimen sarjan 100 km  ja 50 km kilpailun lähtö tapahtuvat samaan aikaan ja samasta paikasta SM-kilpailun kanssa. Myös reitti ja huoltopisteet ovat yhteiset. Suomi-Juoksun avoimen sarjan aikaraja on 15 tuntia, maali suljetaan sunnuntaiaamuna klo 10:00.

Suomi-Juoksun avoimen sarjan kolme parasta naista ja kolme parasta miestä saavat maaliintulon jälkeen palkinnon. 50 km kilpailussa palkitaan nopein nainen ja nopein mies.

Kilpailureitti on mitattu virallisesti SUL:n hyväksymän reitinmittaajan toimesta ja kilpailulla on IAU Bronze Label varmistamassa tilasto- ja ennätyskelpoisuuden.

Kilpailussa kierretään vastapäivään 6,252 km kierrosta Salon Urheilupuiston läheisyydessä. Reitti kulkee lähes kokonaan asfalttipintaisilla kevyen liikenteen väylillä, joita ei ole suljettu muulta liikenteeltä. Kierroksella on muutama risteys, joissa on liikenteenohjaus. Juoksijoita pyydetään noudattamaan yleistä varovaisuutta ja huomioimaan muut reitillä mahdollisesti liikkuvat.

Kevyen liikenteen väylällä reitti on mitattu lyhyintä juoksulinjaa pitkin ja koko kevyen liikenteen väylän leveys on siis juoksijoiden käytettävissä.

Kaarteissa, joissa on rajoituksia oikaisemisen suhteen, sallittu juoksulinja on merkitty reittimerkinnöillä. Reitti on merkitty risteyskohdissa punavalkoisilla nauhoilla, liidulla tai maalilla tehdyillä nuolimerkinnöillä kaduilla.

Zoomattava reittikartta

Suomi-Juoksu & SM 100 km reittikartta
Suomi-Juoksu & SM 100 km reittikartta (lähde: plotaroute.com

Reittiprofiili yhden kierroksen osalta

SM 100km reittiprofiili 2022
Suomi-Juoksu & SM 100km reittiprofiili, tallennettu Garmin Fenix 6X Pro -mittarilla

Kierroksella on kaksi huoltopistettä:

 • Salon urheilukentällä
 • Noin 3 km kohdalla kierroksen varrella

Huoltopisteissä on tarjolla vettä, urheilujuomaa ja colaa. Urheilukentän huoltopisteellä on myös pientä purtavaa.

Urheilujuomana on erityisesti pitkäkestoisiin suorituksiin tarkoitettu Tailwind Nutrition Endurance Fuel, joka on Suomessa myynnissä UltraFinn Oy:n verkkokaupassa.

Henkilökohtainen huolto:

Omien huoltajien käyttö on sallittu huoltoalueilla, jotka sijaitsevat huoltopisteiden välittömässä läheisyydessä. Turvallisuussyistä huoltoa saa tarjota vain paikallaan eikä henkilökohtainen huolto saa häiritä muita juoksijoita tai kilpailun huoltopisteen toimintaa. Huolto liikkuvan polkupyörän selästä tai rinnalla juosten on kielletty. Ennen huollon tarjoamista pysäköi ajoneuvosi turvalliseen paikkaan, liikennesääntöjä noudattaen.

Kilpailijan rinnalla, edessä tai takana pyöräileminen tai juokseminen ei ole sallittua huoltajille missään vaiheessa kilpailua.

Omat juomat ja muut eväät:

Omat juomat ja muut eväät on mahdollista jättää kilpailutoimiston läheisyydessä olevaan laatikkoon viimeistään puoli tuntia ennen kilpailun starttia, varustettuna omalla nimellä, kilpailunumerolla. Eväät toimitetaan huoltopisteille järjestäjien toimesta ennen kilpailun lähtöä. 

Kilpailussa on sähköinen ajanotto RaceResult-järjestelmällä. Kilpailun etenemistä voi seurata netissä sivulla: https://my.raceresult.com/247020/

Juoksijat voivat seurata kierrosmäärää, kilometrimäärää ja kierrosaikoja maalin yhteydessä olevalta isolta näytöltä. Huomioithan, että näytön data päivittyy nettiyhteyden yli eikä tieto päivity näytölle välttämättä aina välittömästi. Ethän jää tätä ihmettelemään, vaan jatka matkaa normaalisti. Ajat kyllä tallentuvat ajanottojärjestelmään ja mahdollisia puutteita varten on varmistukset kuten videointi.

Viralliset tulokset julkaistaan kilpailun jälkeen Suomi-Juoksun nettisivuilla ja DUV:issa.

Kilpailun keskeyttäminen on mahdollista huoltopisteillä. Ilmoita keskeytyksestä huoltopisteen toimitsijoille. Jos joudut keskeyttämään muualle kuin huoltopisteelle, ilmoita asiasta mahdollisimman pian lähimmällä huoltopisteellä tai puhelimella kilpailun johtajalle numeroon 040 5132051.

Kilpailija voidaan hylätä kilpailusta, mikäli suorituksen jatkaminen vaarantaisi hänen terveytensä, mikäli hänellä ei ole mahdollisuutta päästä maaliin aikarajan puitteissa tai hän syyllistyy sääntörikkomukseen.

Keskeyttäneille ja kilpailusta poistetuille järjestetään tarvittaessa kuljetus kilpailukeskukseen. 

Ilmoittaudu Suomi-Juoksuun

MIEHET

Sij.

Nimi

Seura

SV

Aika

1.

Lari Koivu

FMR

1980

9:00:12

2.

Tom Kinnunen

FMR

1977

9:06:29

3.

Mikko Sallinen

Telia Runners Finland

1982

9:16:41

4.

Miska Luoto

Puistolan Urheilijat

1970

9:34:55

5.

Timo Tuominen

(Littoinen)

1968

10:11:17

6.

Harri Lehtimäki

Reilut Miehet Havumetsien

1972

10:13:00

7.

Ari Lindsten

Endurance

1962

10:16:25

8.

Petri Welling

Endurance

1965

10:39:59

9.

Pontus Backlund

Närpes OK

1979

10:44:31

10.

Marko Halmeenpää

100mc.fi

1962

11:05:42

11.

Stefan Smeds

Endurance

1966

11:21:15

12.

Mikko Hirvonen

Vehmaan Kiisto

1980

11:21:52

13.

Riku Kärnä

1974

11:22:27

14.

Mikko Liukka

Vauhtisammakon Juoksukoulu

1978

11:24:20

15.

Juhana Mäntylä

1978

11:29:37

16.

Jouko Tyni

Endurance

1973

11:40:39

17.

Osmo Liimatainen

1958

11:40:39

18.

Jyrki Leskelä

Nordic Trail Runners

1971

11:55:46

19.

Simo Pätäri

Telia Runners Finland

1976

12:27:15

20.

Heikki Numminen

Kekes du Bocage

1960

13:45:04

DNF

Toni Kaikkonen

Pongo Endurance

1976

-

DSQ

Jyrki Kukko

FMR

1964

-

NAISET

1.

Teija Honkonen

Perhon Kiri

1977

9:06:29

2.

Anu Ossberg

Team Rahola

1974

10:45:53

3.

Jessika Lahti

KPK 24/7

1983

11:08:17

4.

Heli Lehtinen

FMR

1966

11:11:14

5.

Pia Auvinen

100mc.fi

1961

11:25:17

DNF

Marianne Kankaanmäki

1987

-

Suomi-Juoksu 2020 – Omatoimi Covid-19 Edition

SALO

 1. Tom Kinnunen, 14.6.2020, 9:55:40
 2. Ari Lindsten,  22.8.2020, 10:21:44
 3. Mikko Luusalo, 17.5.2020, 10:43:24
 4. Petri Welling, 6.6.2020, 12:36:58

OMA REITTI

 1. Tuomas Maisala, 30.5.2020, 10:10:29
 2. Mikko Laine, 29.5.2020, 11:56:51

MIEHET

Sij.

Nimi

Seura

SV

Aika

1.

Ville Tuominen

1975

8:02:16 (RE)

2.

Mikko Sallinen

Endurance / Telia Runners Finland

1982

8:19:00

3.

Tom Kinnunen

FMR

1977

8:56:19 

4.

Ville Niemenmaa

1973

9:32:34

5.

Veijo Tolonen

Endurance

1967

9:50:56

6.

Sami Jäälinna

1995

10:36:18

7.

Jarkko Partanen

Endurance

1968

11:34:47

8.

Mikko Hirvonen

Vehmaan Kiisto

1980

11:35:33

9.

Marko Halmeenpää

100mc.fi

1962

11:41:01

10.

Jari Råman

1975

12:27:44

11.

Tom Perttala

Velo-Salo

1975

12:55:29

12.

Kalle Toivonen

1967

12:59:55

13.

Aapo Wilén

1998

13:44:22

14.

Risto Hyytiäinen

1960

14:10:02

15.

Pekka Termonen

Ultra-Sisu

1949

14:20:01

DNF

Lari Koivu

FMR

1980

42 km

DNF

Heikki Numminen

Kekes du Bocage

1960

42 km

DNF

Ari Lindsten

Endurance

1962

55 km

DNF

Tommi Neitola

Partakon Haka

1991

75 km

NAISET

1.

Anu Ossberg

Team Rahola

1974

10:31:27

2.

Salla Ronkainen

Ultra-Sisu

1990

11:04:55

3.

Anne Schellingerhout

Endurance

1973

12:28:29

4.

Elina Österberg

Velo-Salo

1987

12:39:11

5.

Laura Takkunen

Bayerrunners

1986

14:01:38

DNF

Jessika Lahti

1983

37 km

MIEHET SM 100 km

Sij.

Nimi

Seura

SV

Aika

1.

Mikko Sallinen

Endurance

1982

8:00:33

2.

Tomi Ronkainen

Ultra-Sisu

1985

8:21:41

3.

Maxim Moshnyakov

Endurance

1994

8:52:42

4.

Jukka Ikkala

Hyvinkään Juoksijat

1981

9:14:41

5.

Tero Lehtinen

Kaarinan Ura

1981

9.45:05

6.

Veijo Tolonen

Endurance

1967

10:11:37

7.

Tapio Talvitie

Endurance

1958

11:05:50

8.

Jarkko Partanen

Endurance

1968

12:25:22

DNF

Henri Ansio

FMR

1985

-

DNF

Olli Mäntylä

Perniön Urheilijat

1985

-

MIEHET Avoin 100 km

1.

Janne Ruohonen

FMR

1970

10:13:23

2.

Luca Maurizi

1976

10:23:57

3.

Jouko Tyni

1973

11:59:34

4.

Aki Ikäheimo

K3 Strength / Endurance

1980

13:42:09

DNF

Antero Ignatius

Endurance

1946

-

NAISET SM 100 km

1.

Satu Lipiäinen

Ultra-Sisu

1996

7:40:20 (SE)

2.

Heli Markkanen

Endurance

1970

9:02:46

3.

Anne Kiljunen

Hippoksen MK

1977

9:31:59

4.

Marianne Mäkinen

WCUR

1969

9:38:09

5.

Jaana Salonen

FMR

1979

9:55:06

6.

Anu Ossberg

Team Rahola

1974

11:08:05

DNF

Anne Schellingerhout

Endurance

1973

-

NAISET Avoin 100 km

1.

Laura Takkunen

(Paimio)

1986

12:39:42

Sij.NimiSVSeuraAika
SM 100 km MIEHET
1Ville Tuominen1975Endurance7:13:54
2Tomi Ronkainen1985Ultra-Sisu7:32:31
3Mikko Sallinen1982Endurance7:39:25
4Juha Laitinen1982Lapuan Virkiä7:47:14
5Veijo Tolonen1967Endurance8:29:46
6Ville Niemenmaa1973WCUR9:41:48
7Kari Ranta1983Endurance10:07:17
8Petri Welling1965Endurance11:36:37
DNFJanne Inkinen1981Lahden Ahkera68 km: 6:22:23
DNFJukka Reponen1984FMR56 km: 5:19:27
SM 100 km NAISET
1Kirsi Kivelä1976Limingan Niittomiehet8:44:09
2Jaana Salonen1979FMR9:15:51
3Hanna Kuusela1975Hippoksen Maratonkerho10:05:27
4Maarit Lammio1976FMR10:54:13
Avoin Suomi-Juoksu 100 km MIEHET
1Antti Anttonen1978Hollola8:31:38
2Janne Kulmala1985100 MC Schweiz10:04:39
3Juha Kinnunen1978Siili Trailrunners SK10:26:51
4Tero Hynynen1981Turku11:57:57
5Eero Kuusela1985Turku12:05:01
6Matias Salminen2001Jyväskylän Saukot14:01:46
DNFLauri Toivonen2001Helsinki62 km: 9:48:12
DNFRisto Hyytiäinen1960Lohja56 km: 6:53:34
Avoin Suomi-Juoksu 100 km NAISET
1Inari Tamski1982Tampereen Maratonklubi10:16:11
2Laura Takkunen1986Paimio12:09:08
3Minna Matikainen1972Imatra14:01:59
Avoin 50 km MIEHET
1Tero Lindholm1969Halikon Hehku7:11:52
2Ari Päivinen1959Salo7:52:25

Salo 2023

Jari Tomppo

Salo 2022

YLE Areena (video)
GPS-seuranta

Salo 2021

Petteri Jokela
Jari Tomppo

Salo 2019

Kuvia reitistä 2019 (Jari Tomppo)

Perniö 2015

Jari Tomppo

Perniö 2014

Jari Tomppo

Perniö 2013

Jari Tomppo

Perniö 2012

Jari Tomppo

Video Suomi-Juoksusta 2019:

Miikka Sepän tekemä video vuoden 2019 Suomi-Juoksusta. Julkaistu tekijän luvalla.

SUOMI-JUOKSUT

2019, 2021 – 2023 Salo 
2020 Ei järjestetty virallisena kilpailuna koronapandemia takia (Omatoimijuoksu)
2016 – 2018: Joensuu 
2007 – 2015: Perniö 
2003 – 2006: Siuntio
1998 – 2002: Turku
1973 – 1997: Hartola
1972: Järvenpää

Tulokset 1972 – 2023 (DUV)

Suomi-Juoksun reitti on ollut virallisesti mitattu vuodesta 1996 alkaen, sitä ennen tehdyt tulokset eivät ole tilasto- ja ennätyskelpoisia.

Viralliset kilpailuennätykset:

Naiset: Satu Lipiäinen, 7:40:20, Salo, 2022
Miehet: Ville Tuominen, 7:13:54, Salo, 2023

Epävirallinen kilpailuennätys:

Miehet: Don Ritchie, 6:18:00, Hartola, 1978

Wikipedia: Suomi-Juoksu